· koderstvi · 7 minut čtení

5 opravdových rad, jak se naučit programovat

Programování je jako sport. Pokud ho nebudete pravidelně cvičit, nebudete v něm dobrý. Pokud ho budete pravidelně cvičit, budete v něm dobrý. Tento článek obsahuje 5 opravdových rad, jak se naučit programovat. Vychází to z mé osobní zkušenosti a pevně věřím, že pokud se chcete naučit programovat, nebo se o to už aktivně snažíte, tento článek vám pomůže.

Programování je jako sport. Pokud ho nebudete pravidelně cvičit, nebudete v něm dobrý. Pokud ho budete pravidelně cvičit, budete v něm dobrý. Tento článek obsahuje 5 opravdových rad, jak se naučit programovat. Vychází to z mé osobní zkušenosti a pevně věřím, že pokud se chcete naučit programovat, nebo se o to už aktivně snažíte, tento článek vám pomůže.

Pokud rádi chodíte pravidelně běhat, milujete malování nebo vás strašně moc baví pořizovat fotografie - asi chápete, že s programováním je to vlastně úplně stejné. Abyste se naučili programovat, je potřeba si z toho udělat hobby, protože se z vás programátor nestane za jeden den. Tento článek obsahuje 5 opravdových rad, jak se naučit programovat. Vychází to z mé osobní zkušenosti a pevně věřím, že pokud se chcete naučit programovat, nebo se o to už aktivně snažíte, tento článek vám pomůže.

1. Vyberte si programovací jazyk, do kterého se zamilujete

Nejdůležitější volbou je samotný programovací jazyk. Mám zkušenosti s Javou, Ruby, PhP, Rust, C++, Pythonem a Javascriptem. Nejvíce používám v současné době Javascript a PhP.

Je důležité si na začátku vyzkoušet více jazyků, napsat si dle dopstupných zdrojů pár základních programů a pak se rozhodnout, který z nich vám přijde pro vás nejlepší .

Nebudu popisovat jednotlivé jazyky - jejich syntaxi si můžete vyhledat na internetu a rovnou přejdu k tomu, jaký jazyk jsem si vybral já a proč ho používám. Jedná se o jazyk jménem Javascript a zde jsou hlavní důvody:

Nejvíce mi sedí jeho syntaxe

Zápis funkcí, cyklů, proměnných a mnoha dalšího je v Javascriptu doslova neobtěžující. Je nutno tedy dodat, že Python má syntaxi ještě více zjednodušenou, na můj vkus až moc.

Javascript je v začátcích strašně jednoduchý a kamarádský

Sami poznáte, až budete psát první program v Javascriptu, že je to oproti ostatním jazykům o hodně snazší. Javascript je čitelný a dobrý kódový editor vás hned upozorní, že jste udělali chybu - takže nemusíte čekat na to, až se program zkompiluje.

Hrát si s Javascriptem můžete teď hned

Javascript můžete psát v telefonu, v počítači či kdekoliv jinde bez nutnosti instalace. Stačí mít jakýkoliv prohlížeč a editor, ve kterém můžete psát kód. Navíc, s Javascriptem okamžitě vidíte výstup během studia jazyka, namísto čučení do toho, co vám vyhuje u ostatních programů konzole.

Javascript má téměř na vše řešení.

Obor, kterému se věnuji, nazývám programatický marketing. Jedná se o obor, kdy spojuji svět online (i offline) marketingu s programováním. Za tu dobu, co se tomuhle oboru věnuji, se mi ještě nestalo, že bych měl problém, na který by Javascript neměl řešení. Proč? Protože je Javascript úplně všude, je to jeden z nejrozšířenějších jazyků.

Javascript umí všechno, co potřebujete.

V dřívějších dobách tomu tak nebylo, ale současnost přeje Javascriptu více než kdykoliv před tím. S Javascriptem dnes můžete napsat:

  1. Pravou iOS mobilní aplikaci, kterou můžete umístit do app store.
  2. Pravou Android mobilní aplikaci, kterou také můžete usístit do app store.
  3. Web - není nic, co by Javascript na straně webu nedokázal.
  4. Desktopový program, který funguje jak na MacOS tak i na Windows.
  5. Javascript umí i Machine Learning, byť zde je ještě v plenkách a je lepší používat Python.
  6. Javascript umí ovládat i hardwarové komponenty, takže lze si třeba postavit vlastního robota a pomocí Javascriptu ho ovládat.
  7. Javascript umí automatizovat celý počítač, byť zde ještě pořád značně zaostává za Pythonem.

Zejména ale v marketingu je Javascript číslo jedna. Pokud jste marketér a zároveň umíte programovat v Javascriptu, neexistují pro vás žádné limity v tomto oboru.

Budoucnost Javascriptu je hodně růžová

Běžte schválně na jakýkoliv portál nabízející práci. Drtivá většina nabídek je Javascript, Java a PhP. Až si založíte LinkedIn, sami uvidíte, jaká je poptávka po vývojářích v Javascriptu. Navíc, Javascript je jazyk, který tady pár desítek let ještě bude a kdo ví, třeba ještě déle.

2. Kodérství vám hodně pomůže vstoupit do logiky programování.

Rozdíl mezi kodérstvím a programování je sice propastný, ale ve všech případech vám kodérství (které je v začátku o dost snazší než programování) prozradí, zda vás pak programování a vůbec tenhle svět kódu bude bavit.

Kodérství vs programátorství

V rámci svého kodérství si stačí napsat malou stránku - například své osobní portfolio, nebo životopis - ale kódem a ideálně pomocí jazyků HTML a CSS.

Pokud vás to bavilo a chápete základní principy HTML a CSS, je opravdu veliká šance (ne li 100 %), že se naučíte později i programovat a hlavně vás to bude bavit.

Rozdíl mezi kodérem a programátorem je v tom, že kodér se stará o perfektní strukturu stránky nebo projektu, stará se o jeho vzhled a stará se o chování stránky/projektu na různých zařízeních. Kodér ale nepíše logiku. Nebo jen výjimečně.

Například:

Stránka bude vypadat přesně tak, jak navrhl grafik. Je potřeba i dodržet precizní zobrazovní na telefonech. Tohle dělá kodér.

Je ale potřeba, když uživatel přijde na web a bude používat starý internet explorer, zobrazit mu hlášku, že jeho přohlížeč je zastaralý. Navíc, chci informaci o této návštěve zaznamenat v Google Analytics, takže potřebuji, aby programátor udělal malý skript, který tyto návštěvy bude sledovat. Tohle dělá programátor.

V samotné jednoduchosti, programátor píše přesnou logiku toho, jak se má program chovat. Kodér se stará o to, aby vše vypadalo tak, jak navrhl grafik.

Fullstack programátor

Jak vás jistě už asi napadlo, výhodou by bylo, kdyby kodér uměl také programovat a programátor uměl vykonávat práci kodéra. Ve skutečnosti se tato linie čím dál více smazává a zpravidla už většina kodérů umí dost obstojně programovat, takže v pravém slova-smylu je programátor člověk, který spíše řeší věci v pozadí. Například - když někdo odešle formulář, programátor musí naprogramovat chování po odeslání formuláře, musí správně nastavit databázi a celý proces chování.

3. Existuje opravdu hodně zdrojů, které vám pomohou.

Za nejkvalitnější český zdroj považuji ITNetwork. Je tam perfektní komunita, která jednak umí dobře poradit a jednak se tam lidi stále ještě chovají velmi slušně. Nemusíte se bát začátečnických dotazů, nikdo vám tam hlavu za to neutrhne.

Upřímně, těch českých kvalitních zdrojů nakonec moc není. Dost z nich není ani dokončených a pak se začínající programátor může lehce ztratit. Pokud vám to tedy dovoluje vaše angličtina, soustřeďte se na tyto zdroje.

  • Brad Traversy - Youtube
    • Na celém Youtube neexistuje lepší kanál pro programátory, než má Brad. Neznám lepšího učitele.
  • Udemy
    • Udemy je vzdělávací platforma, kdy za jednotlivý kurz zaplatíte maximálně necelé 300 kč.
    • Udemy má nejlepší kvalitu a nabídku kurzů. V porovnání s českým Seduo, se kterým mám jenom samé špatné zkušenosti, je Udemy opravdu hodně super.
    • Brad Traversy má hodně kurzů na Udemy a všechny kurzy jsou prostě strašně moc super, vřele doporučuji.
  • Stack Overflow
    • Pokud budete řešit cokoliv HTML, CSS, PHP nebo Javascriptem a narazíte na problém, buďte si 100% jisti, že tento problém už někdo před vámi řešil a odpověď na jeho řešení je na Stack Overflow - stačí použít Google.

4. Nesnažte se naučit programovat za týden.

Programování je na dlouho. Pokud se chcete naučit uběhnout celý maraton, musíte postupně na to tělo zvykat. Musíte pravidlně běhat a musíte se připravit na to, že ne každý den vydržíte běhat to, co jste si ve skutečnosti usmysleli.

S programováním je to úplně stejné. Stačí, když si k nějakému tutoriálu vlezete na pár hodin týdne. Jde spíše o to, aby vás to bavilo. Zároveň je důležité zmínit, že budete narážet na potíže, které nebudete moci vyřešit hned - možná ani po pár hodinách. Nesmíte se nechat odradit, protože každý další překonaný problém je jenom další překonaný schod k tomu, abyste se nakonec naučili spolehlivě programovat.

I dnes, po pár létech programování se mi stane, že se celý den zaseknu na problému, který mi nelze prostě vyřešit. Vypěstoval jsem si ale ohromnou trpělivost a selhávám tak dlouho, dokud nenajdu řešení. Časem zjistíte, že je to ve skutečnosti dost zábavné a pak můžete být na sebe patřičně pyšní. Horší je to ve chvíli, kdy potřebujete odevzdat program v pátek, je čtvrtek a vy opravdu nevíte, jak daný problém řešit. :-)

5. Blbněte s kódem - doslova.

Až budete umět základní práci s programovacím jazykem, vymyslete si malou

hru. Třeba hádač čísel nebo tyhle podobné základní programy. A zkuste je měnit, vylepšovat. Vytvořte si problém a běžte ho řešit. Například, váš program umí hádat čísla od 1 do 10.

Program vylepšete, že umí hádat čísla od 1 do 10. Pokud uživatel bude hádat číslo nula, vynadejte mu nějakou vtipnou hláškou. Pokud uživatel na třetí pokus neuhádne číslo, napište mu, že je to ňouma, a že by se měl zlepšit v hádání.

Až uživatel uhádne správné číslo, dejte mu vědět, kolik pokusů a času mu to zabralo. Pokud číslo uhádl pod 5 pokusů - pochvalte ho v opačném případě mu dejte co proto. Přeci jen, je to jeho chyba :-) .

Rubriky/Tagy:
Sdílet 5 opravdových rad, jak se naučit programovat
Zpět na články