· koderstvi · 3 minut čtení

Jak jsem napsal web v Node.js namísto WordPressu… a zamiloval se!

Vlastně se to stalo včera, kdy ke mně nacupitala kolegyně a urgentně potřebovala udělat web. Předlohou byla zahraniční verze běžící na WordPressu, takže úkolem bylo web jenom překopírovat.

Svůj volný čas věnuji z 50% na vzdělávání. V praxi to vypadá, že i během vaření jídla na další den sleduji oblíbené YT Channely nebo sosám rady z Udemy.com. A když se neučím, tak pracuji na vedlejších projektech. V posledních pár týdnech jsem dost sledoval vývoj v Node.js namísto WordPressu, ve kterém zpravidla všechny weby píšu, proto, když přišla příležitost, riskl jsem jít cestou Node.js.

Jardo, potřebujeme asap web

Vlastně se to stalo včera, kdy ke mně nacupitala kolegyně a urgentně potřebovala udělat web. Předlohou byla zahraniční verze běžící na WordPressu, takže úkolem bylo web jenom překopírovat.

Předloha byla na programování jednoduchá… co kdybych nešáhl po wordpressu?!

Když jsem se podíval do Lighthousu předlohy, trošku jsem se zděsil. Web ležel v rámci výkonu v červených číslech a díky zkušenostem s Wordpressem vím, jak je strašně jednoduché do červených čísel spadnout. Takže jsem autora nemohl obvinit vůbec z ničeho - takhle to prostě má spousta webů. Jenže rychlost je pro Google důležitá a co víc - pro koncového uživatele dvojnásob. Web neměl žádné komplikované prvky, které bych v JS nevěděl naprogramovat - byla to jasná volba.

SEO

Navíc - při představě, že stáhnu šablonu, budu ji dva dny čistit, potom řešit likvidaci zbytečných pluginů a další spoustu věcí, bylo rozhodnutí ve prospěch Node.js silnější a silnější.

Bleskový vývoj v node.js

Vývoj mi zabral den a půl pracovní doby. Pomohl jsem si Bootstrapem, protože “ain’t nobody got time for that” a hlavně tolik opěvovaný flex s gridem nemají (a nebudou) podporu v IE (12% trafficu na našich webech tvoří děsivě IE).

Na oplátku mi vyšla v lighthousu tahle čísla (a to jsem nedělal zpětnou optimalizaci, PWA, kešování, a další haldu kravinek, které si nechávám těsně před finálním deployem - takže budu všude v zelených číslech určitě). A ruku na srdce, optimalizace výkonu, accessibility i SEO bude ve skutečnosti v Node.js mnohem snazší. (web na Node.js funguje na 99% úplně stejně, jako jeho Wordpressová předloha).

SEO

Když jsem se podíval na rychlost webu, první co mi svitlo hlavou bylo “Sakra! Kéž by mě tehdy kluci z STRV vybrali na Node.js nights - teď už jsem to tam mohl sekat jak vzteklý! :-)”

A co SEO?

Pokud děláte s WP, určitě znáte SEO by Yoast. Pro každou stránku nastavujete klíčové slovo, meta description atd. Jak těžké tohle může být v Node.js?

SEO

Vlastně je to ještě snazší…

Psaní on-page SEO je v Node.js vlastně ještě rychlejší, protože máte všechny routes přehledně přímo před očima. K routes pak už stačí jen přidat objekt se SEO atributy, který se pak propisuje v šabloně.

Budoucnost webů vidím teď trošku jinak

WordPress je fantastická věc! Jsou typy webů, pro které bych rozhodně po Node.js nešáhl (jako ten příklad s e-shopem). Ale možná jsem už WordPressem znuděný. Ten čas strávený s Node.js byl nejenom extrémně zábavný, ale zároveň mi to všechno dávalo smysl. Orientovat se ve vývoji mi přišlo snazší a rychlejší než klikat ve Wordpressu a pak stejně sklouznout k editacím jádra šablony.

Možná se vyplatí vytvořit si malé Node.js CMS, komunikující s Firebase a front-end nechat buď na skvělém EJS nebo Reactu… Pro příspěvky si napsat vlastní malou FE aplikaci, která bude ukládat všechno do JSONu a na backendu volat JSON.

Rubriky/Tagy:
Sdílet Jak jsem napsal web v Node.js namísto WordPressu… a zamiloval se!
Zpět na články