· osobni · 13 minut čtení

Ultimátní shrnutí Samsung Dex – o čem funkce je a proč je to absolutní zabiják konkurence

Co je a co není Samsung Dex. Pro koho tento operační systém je a pro koho naopak není. Tato recenze je nejrozsáhlejší shrnutí na českém internetu vůbec!

Co je a co není Samsung Dex. Pro koho tento operační systém je a pro koho naopak není. Tato recenze je nejrozsáhlejší shrnutí na českém internetu vůbec!

Je to sen snad každého Androidáře, kdy telefon konečně nahradí počítač. Dnešní článek bude opravdu dlouhý, protože Samsung Dex je nejvíce podceňovaná, ale zároveň unikátní a ultimátní funkce, která vám úplně změní pohled na telefony tak, jak je dnes vnímáte!

Už víte o čem Samsung Dex je? Naučte se ho používat jako profík – sepsal jsem 13 tipů, jak používat tuhle fantastickou dokonalost jako profesionál!

Kdo může používat Samsung Dex? Rodina Samsung Galaxy - všichni to umí od 8. řady.

Tento článek je čistě psaný skrze Samsung Dex. Nejsem omezený naprosto ničím, Dex je extrémně rychlý, pohodlný a jestli ho někdo přirovnává k ChromeOS, tak má pravdu.

Kompletní shrnutí Samsung Dexu v tomto článku je psané na mém milovaném Samsung Galaxy Note 10+, který je tak nadupadný, že si minimálně další dva roky nebudu potřebovat koupit stroj nový.

Tento článek byl napsaný pomocí Samsung Dex na Samsung Galaxy Note 10 plus Tento článek byl celý napsán pomocí Samsung Dex na božském a ultimátním stoji Samsung Galaxy Note 10+.

Schválně píši o SG Note10+ jako o stroji, protože tohle dámy a pánové opravdu telefon už není. Ať už si konkurence říká co chce - tenhle telefon umí naprosto úplně všechno, co dnešní technologie může nabídnout - v žádném jiném telefonu na celém světě nic podobného nenajdete. Mohl bych toho vyjmenovat na několik článků, ale držme se dneska Dexu.

Dex je takový malý operační systém (jako Linux, Windows, MacOS nebo Chrome), který běží nad Androidem. Je to výsada elitních zařízení Samsungu, kterou vlastní každý přírůstek v rodině Samsung Galaxy od řady 8.

Dejte si pozor na čem Dex pouštíte…

Jen rychle… Řada S8 a s9 (jedno jestli note, plus verze, ultra verze atd.) - budou stačit na základ - konzumace internetu, nenáročný monitor atp. Pokud ale chcete z Dexu dostat maximum, vřele doporučuji zakoupit Samsung Galaxy Note 10+ nebo Samsung Galaxy s10+ - oba mají dostatečný výkon na pokročilé blbnutí v Dexu. Zejména Note 10+, který má o 4gb ram více (celkově neuvěřitelných 12gb ram).

Samsung Dex na nejlepším telefonu své doby - Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note10+ je nejmocnější Android v době psaní článku…

Co Samsung Dex je a co Samsung Dex není

Samsung Dex je operační systém, který se spustí v okamžiku, kdy připojíte telefon k monitoru pomocí HDMI.

Vizí Samsungu je Dexem sjednotit funkci počítače, tabletu a telefonu do jednoho zařízení. Za určitých okolností je to možné, ale člověk musí zainvestovat.

Ukázka, jak vypadá Samsung Dex plocha. Na obrázku můžete vidět okno s SMS, FB messengerem, Facbookem, Gmailem a mnoho dalšího.

Já osobně používám oficiální Dex pad, který je spolehlivý na:

  • připojení k monitoru vždy v nejlepším možném rozlišení. V době psaní tohodle článku píši recenzi na AGON ultrawide 4k monitoru, který by normální dokovací stanice neutáhla a zobrazení by trpělo kvalitou.
  • aktivní chlazení zařízení!
  • další konektivity - USB 2x + vstup na HDMI
  • nabíjení zařízení během použivání Dexu.

Oficiální Dex pad není úplně levný, ale vyplatí se. Když si koupíte levnou dokovací stanici na telefon, budete mít problém s podporou vysokého rozlišení na monitoru. Jak jsem psal - mám ultrawide monitor a oficiální Dex pad je jediný, která to perfektně bez potíží utáhne!

Operační systém Samsung Dex je zkrátka prostředí, ve kterém moblní aplikace běží jako desktopové - ne všechny, ale do teď jsem nenarazil na jediný problém.

Zároveň Dex umožňuje spouštění více oken. Spouštní aplikace je úplně stejně rychlé jako na telefonu - tedy okamžité.

Co Dex umí

Téměř vše… Nedělám si srandu a jsem si jistý, že po přečtení této sekce mi dáte za pravdu, že Dex umí vyhovět téměř úplně všem uživatelům - od člověka, co chce konzumovat informace z internetu, skrze člověka, který chce dělat pokročilou úpravu fotek a videí až k člověku, který je vášnivý programátor a potřebuje celý svůj dev na jednom místě.

Když je uživatel nenáročný nebo pokročilý…

Pro nenáročného uživatele (dle mého názoru většina) bude Dex jako z jiného světa. Telefon připojíte skrze dokovací stanici k monitoru, připojíte přijímač na klávesnici a myš a můžete vesele pracovat.

Netlifx, bankovnictví, maily, smsky, správa fotek a videí, tvorba filmů, perfektní organizace dokumentů, youtube, Office 365 a vlastně vše, co Android umí nabídnout, ale v mnohem pohodlnějším prostředí s klávesnicí a myší. Představte si, že si chcete promazat fotky a videa na telefonu - to je opravdu na samotném telefonu ke zbláznění - ale díky velkému monitoru, myši a klávesnici to máte hotové za zlomek času.

Dex navíc umožňuje i uspořádání oken tak, jak jste na to zvyklí na Windows 10. Pomocí klávesové zkrtaky WIND + šipka si můžete okna uspořádat tak, jak to situace vyžaduje!

Tak jak používáte telefon, tak vlastně používáte i Dex, jen v mnohem pohodlnějším a rychlejším podání - a to bez debat. Jak má člověk k dispozici myš a klávesnici, produktivita práce je úplně někde jinde!

Když je uživatel expert a chce se v tom všem vrtat!

Pro nenáročného uživatele je Dex splněním snů. Pokud ale dostane tento operační systém do ruky zkušený programátor, admin linuxu či člověk s vizí, kdy se nespokojí s uzavřeným systémem a očekává od OS absolutní volnost, musí si trošku pomoci!

Samsung Dex umí totiž pustit libovolnou linuxovou distribuci a tím se dámy a pánové otevírá úplně jiné spektrum používání Samsung On Dex. Že nevěříte?

Na Samsung Dex lze spustit Ubuntu s XFCE rozhraním díky Andronixu a Termuxu

Ubuntu, které běží skrze xFce… Na obrázku je vidět puštěné Chromium, Gimp a teriminál, na který ukazuje verzi node.js a npm. Masakr a neříkejte mi, že to masakr není!

Android je prostě úžasný operační systém, který využívá svých linuxových základů. Pomocí Termuxu a Andronixu je dětsky snadné spustit libovolnou linuxovou distribuci a používat jí tak, jak jste zvyklí!

Samsung Dex umí spustit dokonce Visual Studio Code

Visual Studio Code je samozřejmostí…

Není ten svět úžasný? Na základní uživatelské věci používáte Samsung Dex, ale když potřebujete jít dál, prostě si pustíte svou oblíbenou Linuxovou distribuci a hurá - svoboda systému nabere úplně jiných obrátek.

Když je uživatel opravdu hodně náročný…

Existuje možnost pustit si na Samsung Dex samotné Windows 10. Je to ale proces zatím málo probádaný a tutoriály jsou spíše nefunkční. 100% tutoriálů a návodů jde z díly indických pseudo youtuberů a nic z toho nefunguje, byť tu potenciál je.

V době psaní tohoto článku se sám snažím bootnout Windows 10 na Dexu, ale zatím neúspěšně. Bude to chtít více času. Důležitý je ale fundamentální fakt - je to možné a to se o konkurenci rozhodně nedá říci. Zkrátka - Android je o volnosti, svobodě a možnosti volby. Ze srdce nenávidím být na něčem závislý bez možnosti volby a o tom celý ekosystém Androidu a Dexu je - volba, jak systém budete používat je na vás.

Co Dex neumí a na co si dát pozor!

Internetový prohlížeč

První problém na který rychle narazíte je internetový prohlížeč. Pokud jste v Dexu a nikoliv linuxové distribuci, můžete zapomenout na Google Chrome a další prohlížeče.

Jediný prohlížeč, který je opravdu přízpůsoben dexovému prostředí je originální Samsung Internet - prohlížeč, který na Dexu běhá tak jak má. Není se čemu divit, Dex je doménou pouze Samsungu, takže ostatní prohlížeče nejsou pro Dex optimalizované.

Důležité je zmínit, že pokud jste pokročilý uživatel, zapomeňte na desktopový prohlížeč tak, jako ho znáte. Žádné zkoumaní prvků a zobrazování zdrojového kódu. Nic takového není možné v Dexu a na tyto záležitosti je potřeba pustit výše zmíněný Linux a v něm Chromium.

Aplikace a jejich podpora

Na úvod je potřeba napsat, že v čistém Dexu nespustíte nic jiného, než androidí aplikace z Google nebo Galaxy store. Zapomeňte na spouštění .exe nebo .dmg souborů.

Nadále je potřeba zmínit, že ne všechny aplikace umožňují desktopový režim. Dex se snaží aplikace sám desktopovému režimu způsobit, ale je to dost často za cenu kvality okna nebo špatné funkčnosti.

Bez klávesnice je dex nepoužitelný

Bez myši se člověk obejde hravě, protože si uděláte touchpad z telefonu. Tento touchpad je jeden z nejlepších, co kdy budete používat - ani pověstný MacBook pro touchpad se nemůže rovnat s přesností a pohodlím displaye Samsung Galaxy Note10+.

Klávesnice je ale problém - tu musíte mít s sebou, jinak se budete hodně trápit. Nejideálnější řešení je bezdrátová klávesnice s myší, kterou zapojíte do dokovací stanice a vše funguje bez problémů

Pokud jste v pohybu, tak si musíte připlatit… Ale vyplatí se to!

Teď už se dostáváme k výrazně pokročilému nastavení telefonu tak, aby s výsměchem strčil do kapsy tablety a počítače. Nejdříve se podívejme na tabulku srovnání.

ZařízeníCenaPopis
Samsung Galaxy Note10+31 000 CZK512 ssd, 12gb ram, Exynos 9825 - Octa core
iPad Pro32 000 CZK256 ssd, 6gb ram, Bionic A12z - Octa core
Mac Book Pro 202045 000 CZK512 ssd, 8gb ram, i5 intel - 4 cores!
iPhone 11 Pro41 000 CZK512 ssd. 4gb ram! Bionic A13 - 6 cores

Když se podíváme na výše uvedenou tabulku, abyste měli zařízení na úrovni Samsung Galaxy Note 10+ a byli komplet “Apple”, utratíte klidně přes 100 000 CZK.

Teď je otázka, co vše potřebujete k tomu, abyste strčili celý Apple do kapsy jedním zařízením.

V první řadě potřebujete přenosný externí a dotykový monitor. Takový monitor lze v opravu vysoké kvalitě pořídit do 10 000 CZK. Pak potřebujete přenosnou klávesnici a myš. Vše je potřeba domyslet tak, aby to mělo rozměry notebooku, přenositelnost notebooku a vlastnosti notebooku s tabletem dohromady.

ZařízeníCenaPopis
Samsung Galaxy Note10+31 000 CZK512 ssd, 12gb ram, Exynos 9825 - Octa core
15.6” ASUS ZenScreen Touch MB16AMT12 000 CZKLCD monitor dotykový, Full HD 1920 × 1080, IPS, 16:9, 5ms, 250cd/m2, kontrast 700:1, HDMI 2.0, USB-C, repro (ODKAZ)
Cestovní klávesnice700CZKOdkaz
Samsung Dex Pad600 - 1500 CZKOdkaz
Power Bank500 - 8000 CZKPowerBanka je čistě na vás - minimální kapacitu ale doporučuji 20 000 MaH. Odkaz, cokliv je nad 20 000 MaH je naprostý luxus a Monitor s Telefonem vám vydrží celý den!

Když se podíváme na cenový rozsah v tabulce výše, levné to rozhodně není, ale v porovnání s čímkoliv jiným, se jedná o velmi výhodnou cenu. Uvažujte tak, že pojedete na dovolenou a místo, abyste s sebou tahali různá zařízení, máte telefon, přenosný monitor a příslušenství k tomu, které hravě nacpete do jedné tašky.

Jedno z možných nastavení. Všechny uvedené komponenty lze nahradit českými - viz tabulka výše.

Jak jsem psal, pokud chcete nahradit tablet a počítač, vyjde vás to nakonec mnohem levněji a upřímně - vše se dá nakoupit levněji. Například, pokud si nepotrpíte na dotykovém monitoru, tak se cena pohybuje okolo 4000 CZK za externí monistor, dokovací stanici koupíte za pár stovek, power banku také za pár stovek a o klávesnici nemluvím.

Když hodně utáhnete budget a pořídíte si vše s kompromisem včetně telefonu, tak dostanete kompletní tablet, počítač a telefon do 30 000CZK. Pokud ale budete chtít plný set-up, dostanete se na 45 000CZK. I tak, jedno zařízení nahradí další dvě, takže se to nesmírně vyplatí!

Berte to tak, že žádný jiný telefon takové možnosti nemá (snad kromě Huawei, ale tam je průšvih čínského původu, takže velké NE!). Zároveň tablet je takové konzumní a sporadicky praktické zařízení, že kupovat si ho je spíše rozmar. Pak jsme u počítače… a to je prostě další finanční položka navíc + další zařízení, se kterým se musíte tahat.

Přeci jen, pokud máte dobrý datový tarif, tak máte v praxi notebook, telefon a tablet v jednom zařízení s rychlou 4g konektivitou. A ruku na srdce, který opravdu solidní notebook má spolehlivé LTE? Cenovky jsou od 40 000CZK+…

Samsung Dex posouvá hry do jiné dimenze…

Osobně hry na telefonu hraji opravdu velmi výjimečně. Jde o to, že nenávidím ta omezení časem, ta omezení na kliknutí atd. Prostě člověk klikne pitomou budovu, která se staví 3 dny a jediná možnost, jak vše urychlit jsou finančí mikrotransakce.

Nutno ale dodat, že třeba takové PUBG se na dexu s velkým monitorem hraje naprosto skvěle. A další hry na tom budou obdobně. Užijete si úplně jiný rozměr :-)

Klasické PC tituly si nezrahrajete…

Uh, já vím, svět by byl až moc dokonalý, kdy by šlo do telefonu natáhnout tituly jako GTA V, Warcraft, Lineage nebo Mafia. Bohužel něco takového není možné kvůli samotné architektuře hardware.

Když se ale podíváme na to z opačné stránky, třeba takoví majitelé MacBooků to také nemají lehké. Koupí si zařízení za 60000 CZK, musí si do MacBooku nainstalovat W10 a pak teprve mohou hrát herní tituly s omezením slabé grafické karty a procesoru.

Opravdu, ruku na srdce, než se odevzdat do spárů zlomocného Applu, který vám prodá MacBook Pro za extrémně drahou cenovku s tím, že se vám do roka pokazí klávesnice, bude se vám přehřívat a trhat u 4k videí a šasi po roce bude vypadat opravdu žalostně, je lepší se vydat jinou cestou - cestou která dává smysl.

Než mě odsoudíte, vlastním iPad, vlastním iPhone a bohužel vlastním i MacBook Pro 13”. A z vlastní zkušenosti mohu jasně říci, že Applu ujel nebezpečně vlak a nyní žije ze setrvačnosti a perfektního marketingu. Jenže pokud se něco na jejich straně nezmění, tak Apple začne hořet a v jeden moment se celé jejich pseudo pozlátko sesype jak dům z karet a kdysi dokonalý odkaz Steva Jobse umře rukou přihlouplého Cooka.

Je rok 2020 - dává tedy Dex smysl?

Ve všech ohledech ano. Samsung Dex je dosavadně nejblíže k tomu, aby telefon nahradil ostatní zařízení. Tento systém má kompromisy a je potřeba se podle toho chovat, ale opět - u OSx musím dělat kompromisy každý den a opravdu bez příkazové řádky v Catalině bych se zbláznil!

Výše uvedená investice není malá - ne, vlastně je obrovská. Ale když si to člověk spočítá, tak se to pořád nesmírně vyplatí, protože při koupit zrovna Samsung Glaxy Note 10+ máte zařízení, které vám vydrží minimálně 3 roky a déle.

Komu je Samsung Dex určen a komu není…

Samsung Dex cílí na šíroký okruh uživatelů, který nelpí na operačním systému, ale záleží mu na praktické stránce. Samsung Dex má široké pokrytí od nenáročných uživatelů až po ty náročné, ale jako je tomu u každého OS, musí se dělat kompromisy, které jsou v současné době dány architekturou hardware.

Samsung Dex rozhodně není určen die hard apple fanouškům. Po všech hádách v diskuzích, vysvětlování a edukaci mohu ze svých zkušeností říci, že lidí milující Apple žijí v bublině, přes kterou nejede vlak. Nutno však dodat, že tahle bublina je každý rok mnohem křehčí a menší. protože iOS i MacOS od roku 2018 stabilně padá a je to jen důkaz mnoha a mnoha špatných rozhodnutí společnosti Apple. Zejména se jedná o minoritní inovace, zhoršení kvality materiálů a okatě hamižné politiky.

Závěr

Samsung Dex je bez debat něco, co nemůže nikdo z konkurence nabídnout. Apple nemá desktopový režim a i když iPad běží teď na speciálně upraveném iOS (iPadOS), pořád je to jenom uzavřený iOS, na kterém si za opravdu hodně pěnez prohlížíte internet. Offline v praxi nic neuděláte a na to je potřeba myslet!

Pokud si pořídíte cokoliv z rodiny Galaxy, tak máte jistotu minimálně LTE a hlavně máte možnost výběru, jak chcete zařízení používat. Pokud si pořídíte již několikrát zmíněný Note 10+, je možnost volby oproti konkurenci neomezená. Stroj můžete používat jako PC, jako tablet a jako telefon bez omezení.

Musíte se na to vše ale finančně i mentálně připravit, je to změny a vyžaduje hodně googlení.

Osobně bych si přál, aby se Dexu věnovalo ze strany Samsungu více pozornosti, protože je to nakonec opravdu to jediné, co Samsung liší od konkurence. Nesmyslná honba za foťáky, honba za rychlostí čipů a honba za lepším displayem - to všechno je bezvýznamné, protože dnesnší standard je natolik dobrý, že je konečně čas dívat se jinam!

Rubriky/Tagy:
Sdílet Ultimátní shrnutí Samsung Dex – o čem funkce je a proč je to absolutní zabiják konkurence
Zpět na články